Kecskemét

2024.04.25. 21:23

A néptáncoké volt a főszerep a Széchenyivárosban – galériával, videóval

Csütörtökön délután újra megrendezték a már hagyományosnak mondható moldvai táncházat a Széchenyivárosban. Ezúttal a szabadban, vagyis a Szarvas téren járták a táncot. A Kecskeméti Ifjúsági Fesztivál keretében pedig a beregszászi Rezeda Néptáncegyüttes előadását is megtekinthették az érdeklődők.

Lizik-Varga Katalin

A jelenlévőket Gál Zsombor, a Lendületben a Széchenyivárosért Egyesület elnöke köszöntötte. Hangsúlyozta: nagyon fontosnak tartom, hogy határokon átívelve óvjuk, ápoljuk a kultúránkat. 

néptánc, moldova, előadás
A néptáncoké volt a főszerep a Széchenyivárosban
Fotó: Lizik-Varga Katalin

A Csipkefa Zenekar havonta tart táncházat a Széchenyivárosban. Általában moldvai, felcsíki és gyimesi muzsikát játszanak. Táncházaik két részből állnak. Először egy-egy kulturális kitekintést tesznek – előadást vagy filmvetítést tartanak – utána következik a tánc. Közben énekeket is tanítanak.

A zenekar tagjai szerint a moldvai táncok amellett, hogy nagyon színes lépéseket is tartalmaznak, a legkönnyebben megtanulható néptáncok közzé tartoznak, ezért mindenkinek szívesen ajánlják. 

A Csipkefa Zenekar táncháza előtt a beregszászi Rezeda Néptáncegyüttes lépett a színpadra. Váradi Enikő, a csoport egyik művészeti vezetője elmondta, hogy a csapatot a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola delegálta, mivel 2023-ban ők nyerték meg a „Szól a Fülemüle!” – Kárpátaljai népzenei és néptánc tehetségkutatót. 

A cikkben szereplő videó megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!