KSH

2024.05.04. 06:50

Spórolás: egy havi vásárlást kihagyott minden Bács-Kiskun vármegyei család

Bács-Kiskun vármegyében a spórolást választották a családok 2023-ban, kevesebbet költöttünk a boltokban. Többek között ez is kiderül a Központi Statisztikai Hivatal tájékoztatásából.

Barta Zsolt

Bács-Kiskun vármegyében 2023-ban az élve születések száma 4450, a halálozásoké 6900 volt, mindkettő elmaradt az előző évitől. A foglalkoztatási (74,7%) és a munkanélküliségi ráta (4,4%) egyaránt javult, előbbi értéke kedvezőtlenebb, utóbbié kedvezőbb volt az országos átlagnál. A teljes munkaidőben alkalmazásban állók havi nettó átlagkeresete 2023-ban 325 ezer forint volt, 14,5 százalékkal több az egy évvel korábbinál.

bolt, vásárlás, család
Fotó: shutterstock.com / illusztráció

Az ipar teljesítményének értéke hazai viszonylatban jelentős volt, a termelés volumene pedig (a vármegyék többségével ellentétben) nőtt, a telephelyi adatok alapján 5,1 százalékkal. A vármegyei székhelyű építőipari szervezetek teljesítménye lényegében nem változott, a beruházások volumene 31 százalékkal bővült, utóbbiban meghatározó szerepe volt a feldolgozóiparnak. 

Az átadott lakások száma (570) viszont csökkent. A turisztikai szálláshelyeken a vármegyék többségéhez hasonlóan kevesebb vendégéjszakát töltöttek el a vendégek, mint egy évvel korábban. A kiskereskedelmi forgalom volumene 9,1 százalékkal csökkent. Ez valamivel nagyobb volt, mint az országos átlag. Azaz a boltokban kevesebbet költöttünk, mintha egy teljes hónapig nem jártunk volna vásárolni. Ennek az volt az oka, hogy tavaly az év első felében drasztikusan elszálltak az árak. A fizetések lassabban követték a változásokat, így a családok többsége inkább a spórolást választotta. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában