Évforduló

2024.05.07. 20:13

Szabadszállás önkéntes tűzoltóit is ünnepelték a Szent Flórián-napon

A vármegyei tűzoltónapi állománygyűlésnek és a szabadtéri programoknak Szabadszállás adott otthont. Ennek apropója az volt, hagy a város önkéntes tűzoltó egyesülete idén ünnepli alapításának 125. évfordulóját. Az ünnepség a Lisieuxi Szent Teréz templomban vette kezdetét, ahol a tűzoltók Flórián-napi ünnepi szentmisén vettek rész. A tűzoltókért és családjaikért szólt az ima ezen a napon. A szentmisét követően a résztvevők zenekari kísérettel mentek a József Attila Közösségi Házhoz, az ünnepi állománygyűlés színhelyére – számolt be az eseményről a vármegye katasztrófavédelem.

Tapodi Kálmán

Az állománygyűlésen Gyapjas János ezredes, a Bács-Kiskun Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese köszöntötte a meghívott vendégeket és az állományt, majd Szabadszállás város polgármestere, Darabos József osztotta meg ünnepi gondolatait. A köszöntőket követően Vejtei András százados, a Solti Katasztrófavédelmi Őrs parancsnoka tartotta meg ünnepi beszédét. – Éles helyzetekben mindig eltűnik az egyéni érdek, csak a csapat létezik, és, hogy annak hasznos tagjai legyünk. Ilyenkor egy célért küzdünk, hogy mindenkit épségben, biztonságba helyezzünk – fogalmazott beszédében a parancsnok. 

ünnepség, tűzoltóság, önkéntesség
Szabadszállás önkéntes tűzoltóit is ünnepelték a Szent Flórián-napon
Fotó: Süveges-Holczmann Andrea

Az állománygyűlésen elismerések átadására is sor került. Mint elhangzott: Dr. Sulyok Tamás köztársasági elnök a belügyminiszter előterjesztésére több évtizedes kimagasló szolgálati tevékenysége elismeréséül, a tűzoltóság napja alkalmából kinevezte tűzoltó dandártábornokká Huszár Tibor ezredest, a Bács-Kiskun Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóját. Nagy Attila százados, Szent Flórián Érdemjelet, Sebők József tűzoltó főtörzsőrmester, tűzoltósági tanácsos címet vett át, továbbá Buczkó Attila főtörzsőrmester, András Mariann, Jägerné Ress Katalin és Sponga-Korsós Anita rendvédelmi alkalmazottak pénzjutalmat vehettek át. Nagy László, a Bajai Országos Közforgalmú Kikötőműködtető Kft. ügyvezető igazgatója, Szabó László, a Hírös Vakond Mentőcsoportból és Sárkány József, az Orgoványi Önkéntes Tűzoltó Egyesülettől a Katasztrófavédelem Önkéntes Támogatásáért Emlékéremben részesültek.  Ők az elismeréseket a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság központi ünnepségén vették át.

A Bács-Kiskun Megyei Tűzoltó Szövetség elnöke, Kristóf András és Gyapjas János tűzoltó ezredes igazgatóhelyettes Szabó József emléklapot adott át. A hivatásos állományból Ormándi Attila alezredesnek, a Katasztrófavédelmi Műveleti Szolgálat kiemelt főelőadójának. Az önkormányzati tűzoltóságok állományából Sánta Tibor Gábornak, a Lajosmizse Önkormányzati Tűzoltó-parancsnokság parancsnokának. Önkéntes kategóriában Szabó Zsolt Csaba, az Orgoványi Önkéntes Tűzoltó Egyesület alapító tagja kapta az elismerést. A Szabó József emléklapot a 2014. december 3-án elhunyt Szabó József nyugállományú tűzoltó ezredes, Kecskemét egykori tűzoltóparancsnokának emlékére alapították. 

ünnepség, tűzotlóság, önkéntesség
Fotó:  Süveges-Holczmann Andrea

Bács-Kiskun Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója kiemelkedő munkája elismeréseként Szent Flórián emlékplakettet adományozott Fritz Ferencnek, a Bácsalmási Önkormányzati Tűzoltó-parancsnokság volt parancsnokának, Orbán Balázs alezredesnek, a Kiskunhalasi Katasztrófavédelmi Kirendeltség tűzoltósági felügyelőjének, Pencz János főtörzsőrmesternek, a Kecskeméti Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság gépjárművezetőjének, Kopári Martin László zászlósnak, a Bajai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság gépjárművezetőjének.

A Bács-Kiskun Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója és a Bács-Kiskun Megyei Tűzoltó Sport Club kiemelkedő sportteljesítményéért elismerésben részesítette Farkas Zsolt főtörzsőrmestert, a Kecskeméti Katasztrófavédelmi Kirendeltség Hatósági Osztályának referensét, Kovács Tibor őrmestert, a Kalocsai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság gépjárművezetőjét, Pakai Szabolcs címzetes törzsőrmestert, a Kiskunhalasi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság beosztott tűzoltóját.

A Bács-Kiskun Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Bács-Kiskun Vármegyei Mérnöki Kamara hagyományosan évente tűzmegelőzési vetélkedőt rendez, ahol 2024-ben a Kecskeméti Katasztrófavédelmi Kirendeltség csapata bizonyult a legjobbnak.  A vetélkedő egyéni eredményeinek tekintetében rendhagyó módon kettős holtversennyel zárult. Első helyezett  lett Hunyák Ákos hadnagy, a Bajai Katasztrófavédelmi Kirendeltség hatósági osztályának előadója és Nagy Gergely százados, a Kecskeméti Katasztrófavédelmi Kirendeltség kiemelt főelőadója. 

A Bács-Kiskun Vármegyei Önkormányzati Tűzoltó-parancsnokságok parancsnokai tárgyjutalomban részesítették Fazekas Henriett rendvédelmi alkalmazottat, az önkormányzati tűzoltó-parancsnokságok és az önkéntes tűzoltó egyesületek működését segítő, hosszú időn át végzett lelkiismeretes, áldozatos munkájáért.

Ezt követően a vármegyei igazgató díszszalagot adományozott, amelyet Darabos József polgármester és Gyapjas János ezredes, igazgatóhelyettes kötött fel a Szabadszállási Önkéntes Tűzoltó Egyesület csapatzászlajára. 

A Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója, dr. Góra Zoltán altábornagy Emléklapot adományozott a Szabadszállási Önkéntes Tűzoltó Egyesület részére fennállásának 125. évfordulója alkalmából.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában