Ünnepély

2024.05.06. 18:54

Hölgyekkel bővült a halasi borlovagrend – galériával

Gazdag programkínálattal várta a kikapcsolódni vágyókat az elmúlt hétvégén a 18. Halasi Borudvar a városháza díszudvarán, ahol két hölggyel bővült a Cultores Moris Redemptionis Borlovagrend.

Pozsgai Ákos

Ünnepélyes eskütétellel kezdődtek a borudvari programok, ahol meglepetésvendégként megjelent Nagy István agrárminiszter is, aki a XXII. Halasi Csipkefesztivál megnyitója után látogatott el a városháza udvarán zajló eseményekre.

borudvar, borlovagrend, ünnepség
Hölgyekkel bővült a halasi borlovagrend
Fotó: Pozsgai Ákos

Gyovainé Hetyei Zsuzsa és Szerencsés Ildikó álltak a próbatételek elé. A ceremónia során lopótökkel kellett bort szívni egy hordóból, majd egy felnyergelt hordóra ülve kellett fenékig üríteni – a kun ősökre emlékezve – a borlovagrend zászlósborával, a zöld veltelinivel töltött ivókürtöt. Miután sikeresen teljesítették a próbatételeket és elmondták az eskü szövegét, Bordás Zoltán nagymester egy kardlappal a Cultores Moris Redemptionis Borlovagrend tagjává avatta a két hölgyet. A sikeres próbatételről és a rend tagjainak sorába történt felvételről díszes oklevelet is kaptak az új tagok.

A borudvar résztvevőit és a megválasztott új borrendi tagokat Nagy István agrárminiszter és Bányai Gábor kormánybiztos, a térség egyéni országgyűlési képviselője is köszöntötte. A szaktárca vezetője a rövid köszöntő után igyekezett elvegyülni a borudvar forgatagában, helyi és környékbeli bortermelőkkel beszélgetett, és megkóstolta a halasi borlovagrend zászlósborát is.

Bordás Zoltán, a Halasi Borudvar főszervezője, a borrend nagymestere lapunknak elmondta, hogy a hagyományokhoz ragaszkodva idén is elsősorban helyi előadóművészeket és művészeti csoportokat hívták meg az eseményre, fellépési lehetőséget kínálva számukra. Így a Halas Táncegyüttes és a Kiskun Táncegyüttes mellett a Halasi Népdalkör, a 5 non bonds, a T-band, a Naposabb oldal, valamint Vladár Karcsi szórakoztatta a közönséget. Az egyetlen vidékről érkezett fellépő csapat a pécsi Vivat Bacchus énekegyüttes volt, akik a borudvar kezdete óta minden alkalommal szívesen jönnek Halasra.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában