Lovasbandérium

2024.05.07. 13:57

Újabb határoszlopot avattak a halasi huszárok – galériával

Közel húsz éve ellenőrzik évente a halasi határvonalat a Kiskunhalasi Lovasbandérium tagjai határjárás keretében, melyre a redemptio évfordulójára emlékezve, minden évben a május 6-hoz legközelebbi szombaton kerül sor.

Pozsgai Ákos

Az elmúlt hétvégén a városnapi rendezvények keretében tartották meg az idei határjárást és avatták fel sorrendben a 15. határoszlopot a Kiskunmajsa és Harkakötöny találkozásánál található, Vadleány ugrása elnevezésű pontnál, ahol a régi láposi legendák egyik mitikus alakját idézték fel.

határoszlop, avató, huszár
Újabb határoszlopot avattak a halasi huszárok 
Fotó: Pozsgai Ákos

A vadleány egy természetfeletti lény a közép-európai, azon belül is a magyar folklórban. Egy olyan erdei lény, aki elcsábítja az utazókat, és ellopja az erejüket. – A vadleányt ismerték a láposi magyarok is: meztelenül jár, az arca szép, a testét azonban földig érő szőr fedi. Földig ér a haja is, amely a homlokán egy kicsit szétfésült, ujjai hosszúak, körmei a sarlóhoz hasonlítanak. Lábnyoma keskenyebb és hosszabb, mint az emberé, lábának a körmei is nyomot hagynak a földön, a talp szőre is észrevehető a porban, sárban, a hangja visító. Ha felbosszantják, olyan szelet csinál, hogy fákat tör ki, széthányja a pásztor kalibáját – szól a leírás a különös lényről.

A vadleány alakja és legendája adta a most felállított határoszlop jelképét, amelyet Katona Szonja alkotóművész tervezett meg és készített el, akinek a németországi Kronachban felállított, a testvérvárosok közötti barátságot jelképező oszlop megalkotását is köszönhető.

A megemlékezésen a Kiskunhalasi Lovasbandérium és a Majsai Kiskun Huszárbandérium tagjai együtt tisztelegtek a halasi járás múltja és hagyományai előtt, Waclawczyk Dariusz, a halasi bandérium parancsnoka és Szakál Aurél történész, néprajzkutató elevenítették fel a régmúlt történéseit.

A megemlékezésen Bandériumért Érem elismeréssel köszönték meg a Majsai Kiskun Huszár Bandériumot képviselő Czinkóczi János együttműködését, valamint a határoszlop alkotója, Katona Szonja munkáját.

Waclawczyk Dariusz, a Kiskunhalasi Lovasbandérium parancsnoka évtizedek óta határkutatóként is tevékenykedik – emlékeztetett Rózsahegyi Róbert, a Kiskunhalasi Lovasbandérium Egyesület elnöke, aki elmondta, hogy a határkutató időt és fáradtságot nem kímélve részletes kutatásba fogott, melynek eredményeként nemrégiben Halas a Hatalmas címmel kiadványt jelentetett meg a kiskunhalasi határjelek elhelyezkedéséről és történetéről. – Munkájának köszönhetően nemcsak városunk múltját ismerhetjük meg, hanem a képekkel és leírásokkal gazdagon illusztrált könyv segítségével izgalmas túraútvonalakra is bukkanhatunk – fűzte hozzá az egyesületi vezető.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában