Jubileum

2024.05.06. 16:00

Méltóképpen emlékeztek meg Jakabszállás fennállásának 100. évfordulójáról – galériával

Nagyszabású rendezvénysorozattal ünnepli Jakabszállás fennállásának 100. évfordulóját, melynek részeként vasárnap délután mutatták be a Szülőföldem, Jakabszállás című kulturális műsort a Sántha György Művelődési Házban.

Horváth Péter

A Jakabi Kultúrműhely az összeállítással idézte fel a község történetét, egyebek mellett kiemelve a honfoglalás, vagy a redemptio korát, és dramatikus formában mutatták be a jelentősebb személyiségeket, érzékletesen megrajzolva például az akkor még Szabadszálláshoz tartozó legeltetőpuszta híres betyáralakját. 

20240505_Jakabszallas 100_jakabszallas_HP_PN.28
Izgalmas műsort adtak elő
Fotó: Horváth Péter

A műsorban izgalmas módokon, részletesen, és a centenáriumhoz méltón mutatta be a színjátszó közösség Jakabszállás történetének utolsó 100 évét is: az oktatási és egyéb intézmények, az egészségügyi szolgáltatás, vagy a helyi kultúra és gazdaság fejlődését. A műsort Gellért Imréné Etelka rendezte, a gazdag helytörténeti adatokkal szolgáló gyűjtést Harkai Erika helytörténész végezte, míg a szöveget összeállította dr. Hegedűs Irén címzetes főjegyző. A társulat művészi kifejezésének fejlesztésében Gálné Danics Éva segítette a jakabiakat. Az énekes, táncos és prózai elemeket is felvonultató produkcióban közreműködött a Vadkerti Liliom Citerazenekar Fontné Dobosi Erzsébettel és Kuruczné Sándor Tímeával. A Líra Zeneiskola két ifjú tehetsége, Sinkó Noémi és Jancio Mark kápráztatta el a népes közönséget zongorajátékával. A fiatalok többek között Mozart-, Beethoven- és Bach-darabokat adtak elő. Felkészítő tanáruk Herédi Katalin. Az előadást koordinálta Csorbáné Sipos Mária.

Szabó György Róbert polgármester megköszönte azok munkáját, akik az elmúlt 100 évben Jakabszállást építették, kiknek köszönhetően jövője volt és van a településnek. Visszatekintett a kezdeti időkre, amikor sem áram, sem vezetékes víz nem volt a községben, és ilyen körülmények között csak egy valami tartotta ott az embereket: az, hogy Jakabszálláson akartak élni, és ezért mindent megtettek. Nekik, és a jelenleg is Jakabszállásért dolgozóknak köszönhető, hogy a község minden nap egyre jobb hely, amit a folyamatos fejlődés jellemez, majd a jövő terveiről beszélt.

A polgármester Jakabszállás Község hírnevéért tett kiemelkedő munkájáért díszoklevelet adományozott Gellért Imrénének, valamint a két fiatal zongoristának, Sinkó Noéminek és Jancio Marknak. Az eseményt a rajz- és esszépályázat díjátadójával zárták.

A centenáriumi programsorozat júniusban folytatódik istentisztelettel és kulturális esttel.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában