Képviselő-testületi ülés

2024.05.06. 13:55

Átadták a városi elismeréseket is a halasi ünnepségen – galériával

Ünnepi képviselő-testületi ülésen adták át a városi kitüntetéseket Kiskunhalason a városnapi rendezvények keretében. Idén Szakál Aurél Kiskunhalas Város Díszpolgára címet, Bródi Mária és Szőke Sándor Kiskunhalas Városért kitüntetést, míg Árgyelán Éva és Hurtony Zsolt Kiskunhalas Város Közbiztonságáért díjat vehetett át Fülöp Róbert polgármestertől.

Pozsgai Ákos

A városi közgyűlés díszülése a Thorma János Múzeumban volt, az ünnepségen részt vett Bányai Gábor kormánybiztos, a térség egyéni országgyűlési képviselője, valamint a  Lepoglavából, Magyarkanizsáról, Nowy Saczból, Sepsiszentgyörgyről, Szabadkáról érkezett testvérvárosi delegációk és a XXII. Nemzetközi Csipkefesztivál díszvendégeként az olaszországi Novedrátéból érkezett vendégek is.

elismerés, Kiskunhalas
Balról: Hurtony Zsolt, Bródi Mária, Szakál Aurél, Szőke Sándor, Árgyelán Éva
Fotó: Pozsgai Ákos

Fülöp Róbert polgármester ünnepi beszédében emlékeztetett, hogy Kiskunhalas város napja egy kivételes történelmi eseményhez, az úgynevezett redemptiohoz, a jász-kunok szabadságmegváltásához kötődik. – 1745. május 6-án Mária Terézia királynő ellenjegyezte az önmegváltás, azaz a redemptio dokumentumát. Ezáltal létrejött az első magyarországi jobbágyfelszabadítás, hiszen a Jászkunság területén mindenki szabad emberré vált – mondta a városvezető, aki kiemelte, hogy ma erről oly könnyen és természetesen beszélünk, „pedig a szabadságért - őseink példája is mutatja – bizonyos történelmi korokban küzdeni, harcolni vagy éppenséggel fizetni kellett” – fűzte hozzá.

A városnapi díszülés kiváló alkalom arra, hogy a közösség elismerje a város életének kulcsszereplőit, „akik sokszor a nagyközönség előtt, de több esetben csendben, a rivaldafényt kerülve végzik munkájukat” – mondta a polgármester, aki külön-külön méltatta a kitüntetésben részesülőket. Hit, szorgalom és akarat, ezekkel a szavakkal jellemezte Szakál Aurél munkáját, akinek köszönhető, hogy ma Kiskunhalas egy erős bástya Magyarország közgyűjteményi térképén. Bródi Mária és Szőke Sándor, mindketten, a calasi Csipke mai napig tartó létezésének alappillére mondta a városvezető, aki szerint Árgyelán Éva és Hurtony Zsolt sok évtizedes múltja garancia a város nyugalmának megőrzésére.

A polgármesteri köszöntő után Kocsisné Varga Zsuzsanna, a Thorma János Múzeum igazgatója, Kuris István László alpolgármester Laskovicsné Terzics Edit önkormányzati képviselő és dr. Bátori Gábor rendőr alezredes, kapitányságvezető méltatták az elismerésben részesülőket.

A képviselő-testület Kiskunhalas városért és közössége érdekében hosszú éveken át kifejtett kiemelkedő és példamutató munkájának elismeréséül Kiskunhalas Díszpolgára kitüntetést adományozott Szakál Aurél néprajzkutató, történész, múzeumigazgató részérére, Kiskunhalas Városért kitüntetést adományozott Bródi Mária csipketervező, grafikus, valamint Szőke Sándor borász részére. A kitüntetéseket Fülöp Róbert polgármester adta át.

Idén első alkalommal a képviselő-testület és a Kiskunhalasi Rendőrkapitányság Kiskunhalas Város Közbiztonságáért díjat adományozott Árgyelán Éva rendőr zászlósnak, a Kiskunhalasi Rendőrkapitányság Közrendvédelmi Osztály, Körzeti Megbízotti Alosztály közterületi állománya munkatársának, valamint Hurtony Zsolt nyugállományú rendőr alezredesnek, a Kiskunhalasi Városőrség és Polgárőr Egyesület elnökének kiemelkedő és példamutató munkájának elismeréséül. A kitüntetettek az elismerést Fülöp Róbert polgármestertől és dr. Báthori Gábor városi rendőrkapitánytól vehették át.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában