Országos találkozó

2024.04.26. 16:20

A diákok érdekérvényesítését segíti az új kecskeméti program – galériával

Második alkalommal rendezték meg a Diákönkormányzatok Országos Találkozóját, ebből először Kecskeméten, a Neumann János Egyetem Campusán, melyen közel 30 város mintegy 100 fiatalja vett részt. Az alkalom kiváló lehetőséget nyújtott a diákönkormányzatok közötti tapasztalatcserére, az érdekérvényesítés különböző módjainak elsajátítására. Az eseményen együttműködési megállapodást írtak alá a szervező Nemzeti Ifjúsági Tanács (NIT) és az Oktatási Hivatal elnökei, mellyel elindult a Prime program.

Horváth Péter

A megállapodás tartalma egy közös program, ami a diákönkormányzati munka gyakorlati oldaláról nyújt képzést a diákoknak, a felkészítő pedagógusoknak, és az önkormányzati ifjúsági referenseknek, így erősítve a partnerséget a felek között. A Prime projekt keretében az Oktatási Hivatal megyei szervezeti egységei is támogatást nyújtanak, valamint különböző rendezvényeken is megjelennek közösen. A program nem csak az anyaországi, hanem a határon túli diákoknak és pedagógusoknak is elérhető – mondta el Kovács Péter, a NIT elnöke, aki arról is beszélt, hogy azért Kecskeméten rendezték meg a találkozót, mert a város elkötelezett a diákság és a diákélet támogatására, aktív közösségi élettel rendelkezik. 

diák, önkormányzat, érdekérvényesítés
A képen balról: Brassói Sándor és Kovács Péter
Fotó: Horváth Péter

Mint fogalmazott, minden szereplő azért dolgozik, hogy a fiataloknak jobb legyen a városban, amit az első alkalommal megrendezett Ifjúsági Fesztivál is bizonyít. Az elnök arról is beszélt, hogy az első találkozó óta több diákönkormányzat is együttműködésbe kezdett.

Brassói Sándor, az Oktatási Hivatal elnöke hangsúlyozta, hogy fontos, hogy a demokratikus döntési folyamatok, és a kulturált érdekérvényesítés megléte egy iskola, annak közössége működésében. Az együttműködéssel a diákokat és az Ifjúsági Tanács tagjait felkészítik arra, hogy miként szervezzék a diákönkormányzatok életét, megalapozzák  a kulturált érdekképviseletet, méltó partnerévé válva ezzel a pedagógusoknak, intézményvezetőknek.

Nemcsik Mátyás önkormányzati képviselő, a Kecskeméti Ifjúsági Tanács elnöke elmondta, hogy Kecskemét városvezetése számít a fiatalokra, úgy a kecskemétiekre, mint a határon túliakra. Elmondta, hogy sokat dolgoznak azért, hogy Kecskemétnek pezsgő ifjúsági élete legyen, akár programok, akár a szervezeti élet terén, mindezt a fiatalok érdeklődésére szabva.

Dr. Aáry-Tamás Lajos, az Oktatási jogok biztosa köszöntőjében méltatta a fiatalok ötletgazdagságát, érdekérvényesítő képességét, és elmondta, hogy a projekt egy Európai Uniós pályázat keretében valósult meg, szlovák és román felekkel közösen pályázva.

A nap további részében többek között a tapasztalatcseréről, a mentorálás kérdéseiről és a képzés témáiról volt szó. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában