Közélet

2015.01.20. 09:06

Egyre kevesebb a hentestanuló

A Dél-alföldi régió legjobb hentestanulói mérték össze tudásukat a kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakközépiskola tanvágóhídján. A dobogó mindhárom fokára félegyházi diákok állhattak.

Vajda Piroska

A húsipari termékgyártók pénteki regionális versenyén a házigazda félegyháziakon túl bajai, gyulai és szegedi diákok vettek részt. A már hagyományos verseny legfontosabb célja, hogy felkészítse a diákokat a Szakma Kiváló Tanulója versenyre. A két versenyen ugyanis szinte azonos feladatokat kell a leendő henteseknek megoldani – nyilatkozta lapunknak Rózsa Pál, a félegyházi középiskola igazgatója. Elmondta, a pénteki megmérettetésen elméleti és gyakorlati tudásukról is számot adtak a diákok. A gyakorlatban bemutatták, hogy milyen gyorsan és pontosan tudják a levágott sertést szétbontani, ugyanakkor parasztkolbász készítéséből is vizsgáztak.

A versenyen a félegyházi középiskola tangazdaságában felnevelt sertéseket vágták le és dolgozták fel a diákok. Az intézményben ugyanis nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a náluk tanuló gyerekek elsősorban a gyakorlatban – a tangazdaságban és a tanvágóhídon – sajátíthassák el szakmájuk legapróbb részleteit. Az igazgató elmondta, saját vágóhídjukon az elmúlt tanévben 3821 sertést, 237 szarvasmarhát és 88 juhot vágtak le és dolgoztak fel a hentestanulók. A tanvágón gyártott termékeket pedig több félegyházi üzletben is értékesíti az iskola. Tervezik egy saját hentesbolt kialakítását is.

[caption id="" align="aligncenter" width="430"] A szakmai legjobbjai versenyeztek
[/caption]Hamarosan mangalicából készült termékeket is forgalmaznak majd. Az iskola tangazdaságában ugyanis elkezdték az őshonos állat tenyésztését a közelmúltban. Rózsa Páltól azt is elmondta: nagy szívfájdalma, hogy egyre kevesebb diák választja ezt a szakmát, pedig nagy a kereslet a jó hentesek iránt külföldön és belföldön egyaránt.

A verseny eredményei:
1. Kurucz Tibor, 2. Kondákor Gergő, 3. Csányi Péter, 4. Tóth Tamás, 5. Kovács Árpád, 6. Kiss János, 7. Lázár Tamás, 8. Eke Attila, 9. Juhász Ádám

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!